het OFFER

 


“Het Offer” is een documentaire film in ontwikkeling, waarin de executie door de bezetter op het Kerkplein in Hoorn tegen het eind van de tweede wereldoorlog centraal staat. De film belicht deze executie en de aanloop er naartoe vanuit historisch perspectief en geeft zo een beeld van het leven in Hoorn in de laatste oorlogsmaanden. Maar de film zal vooral ook de werking en betekenis van de herinnering belichten en in verband hiermee ook de zichtbare en onzichtbare invloed van deze ingrijpende gebeurtenis op het heden.  Wij denken dat het een prachtige film gaat worden die past in het huidige tijdsbestek waarin de tweede wereldoorlog - juist door de kracht en impact van de herinnering - meer in de belangstelling staat dan ooit tevoren.

Regisseur is voormalig Hoorinees Joost Schrickx, wiens vader als jongetje een van de getuigen van deze excutie was. De film wordt geproduceerd door Stichting Pelicula.

Frans Zack - ooggetuige

Het Ramen in Hoorn tijdens de oorlog

De Grote Kerk op het Kerkplein in Hoorn

De Nieuwstraat tijdens de oorlog

Kerkplein Hoorn

PARTNERS

We maken deze documentaire niet alleen, maar werken samen met een aantal partners.

GETUIGEN GEZOCHT

Wij zijn nog op zoek naar getuigen of mensen die zich de executie op het Kerkplein direct of indirect nog kunnen herinneren. Als u iets of iemand weet, komen we graag met u in contact. U kunt op hier een formulier invullen, dan nemen wij contact met u op.

Lespakket

Bij dit project maken we een lespakket voor scholen. Met achtergrondinformatie en vragen voor leerlingen. Ook zullen er vertoningen op de scholen plaatsvinden. Hier een overzicht van de deelnemende scholen.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Nationaal Comité 4&5 Mei

Logo Gemeente Hoorn
Gemeente Hoorn

Prins Bernhard Cultuurfonds
Prins Bernhard Cultuurfonds

De Kunst van het Geven